Bijenhotels bouwen

Bouw of koop een bijenhotel of nestkastje ..lees verder...

Drachtplanten/tuintips

Bijen hebben stuifmeel en nectar nodig als ..lees verder...

Geen bestrijdingsmiddelen gebruiken

In dit artikelen vragen we nu eens om iets ..lees verder...

Overzicht/startpagina acties

Bijenlint beoogt een platform te zijn voor ..lees verder...

Urban beekeeping

Bezige bijtjes in de stad Een trend die a ..lees verder...

Duurzaam bijenhouden

Honingbijen worden verzorgd door imkers. N ..lees verder...

Hommeltelling 2013

Het gaat niet goed met de hommels. Er is s ..lees verder...

Hommel fotopagina

Op deze pagina een overzicht van hommel fo ..lees verder...

Urban beekeeping

Bezige bijtjes in de stad

Een trend die al enige tijd gezien wordt in verschillende wereldsteden is die van urban beekeeping. In Berlijn zijn er al 750 stadsimkers met in totaal meer dan 1000 bijenkasten. En in Londen is er in ruim 10 jaar tijd een verdubbeling gespot van deze bijenhouders. In Nederland staat het echter nog in de kinderschoenen. In een aantal steden worden er gelukkig al initiatieven opgezet om ook urban beekeeping in Nederland op de kaart te zetten en hiermee de bijenvolkeren te versterken.
Urban beekeeping is eigenlijk een moderne manier van bijenhouden in de stad. Iedereen kan een eigen bijenvolk houden in zijn tuin of op zijn dak of balkon. Urban beekeeping kan dus DE manier zijn om de achteruitgang in het aantal bijenvolken tegen te gaan.


Voor onszelf een leuke bezigheid, de manier om dichter bij de natuur te komen bij plaatsgebrek of om van je eigen pure en lokale honing te kunnen genieten. Maar ook speelt het een grote rol in het welzijn van de stad. Bijen bestuiven bloemen en (fruit)bomen waardoor er een groenere stad en een gezonder ecosysteem ontstaat. Daarnaast spelen bijen een cruciale rol bij de bestuiving van ons voedsel. De bijenvolken in Nederland versterken is dus ook voor onszelf erg belangrijk.
U zult zich nu misschien wel afvragen waarom men nu ook bijen houdt in de stad. Biedt het wel voordelen voor de bij zelf? Op het eerste oog lijken er weinig voordelen te zijn voor de bij; er is weinig ruimte en de stad wordt gezien als 'vies' met zijn uitlaatgassen. Gelukkig blijkt dat bijen geen last hebben van de uitlaatgassen en zelfs in stedelijke omgeving puurdere honing produceren. Op de planten in de stad zitten geen schadelijke landbouwpesticiden, waardoor er sterkere en gezondere bijenvolkeren ontstaan welke betere honing hebben. Daarnaast biedt de stad veel meer variatie aan drachtplanten vergeleken met het platteland waar alles bespoten wordt. Er is een grotere diversiteit aan bloemen en de bloei van planten is verspreid over het jaar. De mix van verschillende planten en de hoeveelheid van stuifmeel is cruciaal voor sterke volken.


Enthousiast geworden en wilt u een bijenvolk huisvesten? Dan kunt u via de site http://ilovebeeing.nl/ uzelf aanmelden voor de cursus. Een andere optie is een bijenvolk huren. Dat kan via www.gastvrijvoordebij.nl een initiatief die door de Bijenstichting wordt gesteund.

Mini Agenda