Bijenhotels bouwen

Bouw of koop een bijenhotel of nestkastje ..lees verder...

Drachtplanten/tuintips

Bijen hebben stuifmeel en nectar nodig als ..lees verder...

Geen bestrijdingsmiddelen gebruiken

In dit artikelen vragen we nu eens om iets ..lees verder...

Overzicht/startpagina acties

Bijenlint beoogt een platform te zijn voor ..lees verder...

Urban beekeeping

Bezige bijtjes in de stad Een trend die a ..lees verder...

Duurzaam bijenhouden

Honingbijen worden verzorgd door imkers. N ..lees verder...

Hommeltelling 2013

Het gaat niet goed met de hommels. Er is s ..lees verder...

Hommel fotopagina

Op deze pagina een overzicht van hommel fo ..lees verder...

dinsdag, 21 februari 2012 20:30

Imkersbond ABTB

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

abtbDe Imkersbond ABTB is opgericht in 1947 met als doel het behartigen van de belangen van de leden met betrekking tot de bijenhouderij. De leden zijn imkers, die hobbymatig bijen houden, imkers met min of meer professionele inzet van bijen en leden die geen bijen houden. De bond kent zg. losse leden verspreid over Nederland en leden die via afdelingen in regio's zijn ingeschreven.

Deze regionale indeling wordt gedaan door het bestuur of op verzoek van een groep leden. Er zijn afdelingen in de volgende plaatsen/regio's: Blaricum, Etten, De Liemers, Denekamp, Doesburg, Dinxperlo/Gendringen, Gendt/Overbetuwe, Groenlo, Lichtenvoorde, Montferland, Oudenrijn, Reusel, Raalte, St Isodorushoeve, Tubbergen, Venraij, en Wehl. Indien gewenst kunnen in overleg ook in andere plaatsen/regio's afdelingen opgericht worden.abtb-bij

Onder de bond opereert de Nederlandse Bestuivingscommissie. Deze commissie heeft tot doel het bevorderen van inzichten en kennis over bestuiving zowel bij de imker als bij de teler c.q. tuinder. Daarnaast ondersteunt de commissie de imker en teler bij bestuivingszaken.

Naast de Nederlandse Bestuivingscommissie wordt ook de Nederlandse Commissie Bijenproducten door de Imkersbond ABTB ondersteunt. Deze commissie houdt zich bezig met kwaliteitsverbetering van bijenproducten en geeft voorlichting inzake verwerking en bewaring van bijenproducten.

Imkersbond ABTB heeft als belangrijke doelstelling het promoten van de bijenhouderij. Zij doet dit door het geven van allerhande cursussen. Hierbij kunt u denken aan:

- opleiding tot leraar/begeleider van basiscursussen

- basis- en gevorderden cursussen bijenhouderij

- voedselplanten cursussen

- bijengezondheidscursussen

- cursussen inzake bestuiving door honingbijen

- cursussen korfvlechten

abtb imkerDaarnaast worden regelmatig studiedagen of voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd en open dagen gehouden op de locaties met een bijenstal. Op vele markten en braderie├źn zijn leden van Imkersbond ABTB aanwezig om voorlichting te geven over het bijen houden.

Het blad "Mijn Bijen", dat Imkersbond ABTB samen met zusterorganisatie ANI uitgeeft, houdt de lezers op de hoogte van recente ontwikkelingen en andere informatie op het gebied van de bijenhouderij. Imkersbond ABTB werkt samen met andere bijen- en natuurorganisaties in binnen- en buitenland. Uiteraard is er regelmatig contact met verschillende overheden en de onderzoekers van bijen@wur en het Nederlandse Centrum voorBijenonderzoek.abtb-raat

Op de site www.imkersbondabtb.nl staat veel informatie over Imkersbond ABTB.

Contact kan plaats vinden via het secretariaat:

De Hagen 25, 7091 VJ Dinxperlo

Telefoon 0315 -652156

Lees 3641 keer Laatst aangepast op dinsdag, 21 februari 2012 20:35