Bijenhotels bouwen

Bouw of koop een bijenhotel of nestkastje ..lees verder...

Drachtplanten/tuintips

Bijen hebben stuifmeel en nectar nodig als ..lees verder...

Geen bestrijdingsmiddelen gebruiken

In dit artikelen vragen we nu eens om iets ..lees verder...

Overzicht/startpagina acties

Bijenlint beoogt een platform te zijn voor ..lees verder...

Urban beekeeping

Bezige bijtjes in de stad Een trend die a ..lees verder...

Duurzaam bijenhouden

Honingbijen worden verzorgd door imkers. N ..lees verder...

Hommeltelling 2013

Het gaat niet goed met de hommels. Er is s ..lees verder...

Hommel fotopagina

Op deze pagina een overzicht van hommel fo ..lees verder...

Deelnemende organisaties (33)

Naast de organisator de Bijenstichting zijn er nog veel meer organisaties die het Bijenlint steunen en activiteiten ontplooien binnen dit programma. Hieronder presenteren deze organisaties zich. Onder het kopje acties/kaart kunt u via een kaart op zoek gaan naar activiteiten die in uw omgeving worden ontplooid. Organisaties die zich willen aanmelden: lees deze pagina voor meer informatie.

ANIDe Algemene Nederlandse Imkersvereniging is een landelijke imkersvereniging met als doel de bijenteelt in al haar facetten te bevorderen en op te komen voor de belangen van de bijenhouders.

beesupportlogoBeeSupport staat voor duurzame verbetering van het leven van boeren in ontwikkelingslanden. BeeSupport steunt daarom kleinschalige milieuvriendelijke bijenteeltprojecten.
BeeSupport bestaat sinds 2004 en ondersteunt bijenteeltprojecten in Zimbabwe, Kenia en Uganda.
De initiatiefnemers van BeeSupport maken zich zorgen over de bijensterfte. Om deze reden steunen zij de Bijenstichting. BeeSupport staat bijna elke zaterdag met een stand op de Noordermarkt in Amsterdam. Zij bezoeken diverse bijenmarkten in Nederland, waar zij ook aandacht vragen voor de bijensterfte.

bijbewustbetuweOp initiatief van imkervereniging West Betuwe is Bijbewust Betuwe opgericht. Deze vereniging zet zich in om de biodiversiteit in West Betuwe te verbeteren.

Hiervan profiteren o.a. de honing- en wilde bijen.

Contactadres:

Jacqueline van Rooy

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Website

 

Ik probeer via deze weg meer aandacht te krijgen voor het belang van behoud van de bijen en hommelpopulatie in de wereld.
En hoop mijn dorpsgenoten te inspireren om geen gifstoffen meer te gebruiken, en de gemeente Olst-wijhe wakker te krijgen en mee te doen.
Gemeente Olst-wijhe in 2012 uitgeroepen tot groenste gemeente van Overijssel reageert niet via twitter en facebook.
En hoop met ondersteuning van Bijenlint en de Bijenstichting hun wel te kunnen bereiken.

logo BVUDe Bijenhouders Vereniging Utrecht (BVU) e.o. is een vereniging van bijenhouders uit de stad Utrecht en omstreken. De vereniging is aangesloten bij de landelijk vereniging - de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) – te Wageningen.

BoomhommelHet doel van het Zwolse Bijenlint is om aaneengesloten tuinen en stukken natuur te voorzien van bloemen.
Door een grote diversiteit in geschikte inheemse soorten kunnen de bijen het hele jaar door voldoende stuifmeel en nectar verzamelen waardoor de levenskansen toenemen. Dat is niet alleen goed voor de bijen maar ook leuk om zelf van te genieten!

image002Bionext is de nieuwe ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw en voeding. We bestaan sinds juni 2011. Biologische boeren, verwerkers, handelsbedrijven, winkels en consumenten hebben zich samen verenigd om "biologisch" verder te laten groeien.

brabants landschapNatuurbescherming is en blijft mensenwerk

  • Wij kopen waardevolle gebieden aan en beheren die: ruim 17.000 hectare bos, heide, beekdalen en vennen, maar ook kleinschalig agrarisch cultuurlandschap, landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Zo krijgt de natuur de ruimte zich verder te ontwikkelen.

cnme-maastrichtHet CNME Maastricht en regio is een centrum voor natuur en milieueducatie waar iedereen terecht kan die met natuur, milieu en duurzaamheid aan de slag wil. Bij het CNME staat de koppeling tussen beheer, educatie, voorlichting en advies voorop.

deventerNa Zutphen gaat nu ook TT Deventer op pad om een Bijenlint in Deventer te creëren, dwars door de stad. Van noord naar zuid, van Borgele tot Colmschate, gaan we zakjes met zaad uitdelen van 12 verschillende bloemenplanten waar bijen van houden. Je kunt het zaaien in je tuin, in de berm of in potten op je balkon, allemaal prima. Het zaad is zo samengesteld dat er van de lente tot en met de herfst planten in bloei staan, zodat de bijen het hele jaar kunnen fourageren om daarna zonder veel problemen de winter door te komen.

Zie website

ecosolEcologisch Sociaal
Sinds 1990 staat EcoSol voor maatwerk, betrokkenheid, talentontwikkeling, kennis en succes. Voor ons is het belangrijk dat iedereen een kans krijgt om deel te nemen aan de maatschappij.

HaagsMCHet Haags Milieucentrum (HMC) is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor een groen en duurzaam Den Haag.

Het Haags Milieucentrum is in 1991 opgericht als samenwerkingsverband van Haagse natuur- en milieuorganisaties. In toenemende mate is het HMC ook zelfstandig activiteiten gaan ontplooien.

heimanshoflogoHeemtuinvereniging De Heimanshof in De Haarlemmermeer bestaat sinds 1975 en beheert een natuurtuin van 1.7 ha in Hoofddorp met 80 vrijwilligers.Ca 7000 schoolkinderen per jaar en 10000 bezoekers nemen kennis van de ecologische verscheidenheid jaarrond in de ca 150 biotopen, kloostertuin, imkerij, en de tropische , mediterrane en woestijnkas.

abtbDe Imkersbond ABTB is opgericht in 1947 met als doel het behartigen van de belangen van de leden met betrekking tot de bijenhouderij. De leden zijn imkers, die hobbymatig bijen houden, imkers met min of meer professionele inzet van bijen en leden die geen bijen houden. De bond kent zg. losse leden verspreid over Nederland en leden die via afdelingen in regio's zijn ingeschreven.

beeing logoWITHOUT BEES NO BEING
Iedereen kent het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes. De bijtjes houden van de nectar van de bloemetjes, en met hun pootjes nemen ze stuifmeel mee naar andere bloemetjes. Zo zorgen ze ervoor dat de andere bloemetjes zich kunnen voortplanten. Maar het gaat niet goed met bijen, we kampen met een massale bijensterfte. Voor stichting The Tipping Point is dat reden om in actie te komen.

I love beeing organiseert o.a. cursus urban beekeeping.

Website

 

logo eerbeekImkersvereniging Eensgezindheid is opgericht in 1901.

Zij is ontstaan vanuit de behoefte van de lokale imkers, hun honing op een winstgevende wijze aan de man te brengen. Grondleggers van de vereniging zijn de heren Prof. Max Weber (wetenschapper) en Meester Jan Pannenkoek (onderwijzer). Vele jaren hebben zij zich ingezet voor onze vereniging.

helmond

Onze vereniging heeft een open-kring karakter. Iedereen kan er lid van worden: imkers, natuurliefhebbers, biologen, groenten- en fruittelers, bloemkwekers en overige belangstellenden. De meeste van onze activiteiten in verenigingsverband spelen zich af in en rondom onze Bijenhal in de Warande te Helmond. Daarnaast oefenen de imkers onder ons hun hobby bijna allemaal uit op hun eigen bijenstand(en) in en rondom Helmond. Het is een actieve vereniging met momenteel 80 leden.

KBB logoHet Kenniscentrum Burgers & Biodiversiteit (KBB) is een initiatief vanuit Hogeschool Van Hall Larenstein (VHL) in Leeuwarden, met als doel burgerparticipatie in het behouden en vergroten van biodiversiteit in de eigen leefomgeving te bevorderen. Samenwerking tussen burgers, groene organisaties en overheden staat hierbij centraal.

LNHLandschap Noord-Holland gaat in 2012 de bijen een extra handje helpen door bijenhotels te bouwen. Door meer huisvesting (en geschikt voedsel) hopen we de sterfte mede een halt toe te roepen. Ook de komende jaren blijven wij als natuurorganisatie de Bij permanent ondersteunen door bij-vriendelijke inrichting en onderhoud in onze natuurterreinen. Houdt u ook zo van Noord-Holland? Koop dan een hotel voor uw tuin of bedrijventerrein.

landschap overijssel webLandschap Overijssel is een stichting die zie inzet voor behoud en ontwikkeling van natuur&landschap in Overijssel. Niet alleen voor onze 52 eigen natuur terreinen, maar ook bij particuliere eigenaren en agrariërs in het landelijk gebied. Landschap Overijssel ondersteund ook vele vrijwilligers groepen in Overijssel, zoals knotgroepen, hoogstambrigades en andere natuur werkgroepen.

landschapbeheer flevolandLandschapsbeheer Flevoland is een stichting die zich inzet voor het behoud en ontwikkeling van het Flevolandse landschap. We zijn vooral actief in het agrarisch landschap en houden ons o.a. bezig met weidevogelbescherming, knotten van bomen, beheer van singels, aanleg van amfibiepoelen e.d.

Ook in de stad zin we actief waarbij we burgers helpen met het opzetten van een landschapsbeheer- of natuurbeheergroep. Deze groepen voeren actief beheer uit in parken en andere interessante gebieden in en om de stad.

lievegoedMensen die voor langere tijd ondersteuning bij werk en dagbesteding nodig hebben, kunnen bij ons werken op de Borgstichting in Haarlem. In deze gemeenschap werk je gezamenlijk en vind je geborgenheid en structuur.
In Haarlem werk je op de zorgimkerij, houtwerkplaats of tuin. Je verzorgt bijvoorbeeld de bijenvolken en hun kasten, zorgt voor bij-vriendelijke beplanting. Je kunt ook aan de slag in de houtwerkplaats met ambachtelijk werk. We beheren een aantal bijenstallen met elk zo'n 15 bijenvolken. Daarnaast maken en verkopen we bijenkasten. Ook verkopen we imkerijproducten: waskaarsen en propolis. In de toekomst zullen we verder zaden van bijenplanten verkopen.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

023- 5310788

www.lievegoed.nl

 

louis bolk

Het Louis Bolk Instituut verzorgt de inhoudelijke begeleiding van het samenwerkingsverband Bloeiend Bedrijf. De daarbij aangesloten ondernemers leggen bloemrijke akkerranden aan die nuttige insecten stimuleren, waaronder bijen maar ook natuurlijke vijanden van landbouwplagen. In 2011 bestond het samenwerkingsverband uit 300 agrarische ondernemers, in Het Jaar van de Bij 2012 zijn dat er al ruim 500. Doordat de akkerranden natuurlijke vijanden van landbouwplagen stimuleren hoeven er vaak minder insecticiden gebruikt te worden, iets waar bijen ook voordeel van hebben!

MD-nieuwMilieudefensie Arnhem is een van de lokale afdelingen van de landelijke organisatie "Milieudefensie". Waar de landelijke organisatie draait op betaalde krachten worden de plaatselijke afdelingen gerund door enthousiaste vrijwilligers. De plaatselijke afdelingen werken in overleg met, en met toestemming van het hoofdkantoor in Amsterdam.

De Arnhemse afdeling is in de bewogen jaren 70 opgericht naar aanleiding van het rapport van de Club van Rome. Sinds die tijd hebben dus ongeveer twee generaties zich ingezet om op lokaal niveau een bijdrage te leveren aan het verantwoord omgaan met onze onmisbare aarde.

N&M logoNatuur & Milieu zet zich met hart en ziel in voor een gezonde en duurzame wereld

Met onze creatieve en innovatieve projecten bieden we oplossingen voor een mooie toekomst die goed is voor mens en milieu. Samen met mensen, bedrijven en overheden willen wij het verschil maken voor duurzame energie, mobiliteit en voedsel.

Dit doen we onder meer met de projecten Zeekracht, Ik Ben Flexitariër, Het Nieuwe Werken doe je zelf en de Nacht van de Nacht. Met deze projecten laten we zien dat Natuur & Milieu zelf en vaak met anderen de handen uit de mouwen steekt.

NMT-depijpHet Natuur- en milieuteam in de Gerard Doustraat is er om bewoners in De Pijp en Rivierenbuurt te ondersteunen bij het groener en duurzamer maken van hun straat, tuin, dak of buurt. Wij helpen bij het realiseren van uw ideeën in de buurt. Kennis, ervaring, materialen, contacten en bemiddelingen zijn daarbij belangrijk evenals een plek samen bij elkaar tot een aanpak te komen. U kunt zich via ons aansluiten bij andere actieve buurtbewoners, die zich verenigd hebben in werk- of buurtgroepen.

natuursuperBloeiende Wereld stichting in oprichting NatuurSUPER valt onder de projecten/activiteiten van de stichting.


NatuurSUPER ondersteunt bewoners bij het realiseren van een (tijdelijke) tuin op een braakliggend terrein. Dit doen we door workshops, een materialenpakket en meer.
Per locatie, (moes)tuin geven we ook aandacht aan drachtplanten, bijen en insecten. We leveren Tubbinger mengsel van De Bolster aan de tuinen en bewoners om deze naast de eetbare planten te zaaien. Daarnaast willen we dit jaar nog meer aandacht geven aan biodiversiteit en kijken naar de mogelijkheden om met bewoners een bijenhotel te maken. Werkgebied is Den Bosch, Eindhoven en Oss (er volgen meer locaties).

proeftuin40Stadslandbouw heeft ontzettend veel voordelen voor de stad en haar inwoners! Als Proeftuin040 proberen we van stadslandbouw een integraal onderdeel van de stadsontwikkeling te maken. Dit doen we onder andere door zichtbaar te maken wat er (mogelijk) is. En door samen met stadslandbouwers, gemeente en andere partijen te kijken waar het beter kan. Ook beginnen we soms zelf aan een leuk project. Kijk op onze site voor meer informatie.

RMC

Het Rotterdams Milieucentrum (RMC) is een koepelorganisatie van ruim 70 Rotterdamse natuur -, milieu- en bewonersgroepen. Ze is de zusterorganisatie van de grootstedelijke milieucentra in Den Haag, Utrecht en Amsterdam.

Het RMC geeft gevraagde en ongevraagde adviezen over natuur, milieu, duurzaamheid en ruimtelijke ordening aan het Rotterdamse stadsbestuur en ontwikkeld en initieert ook zelf initiatieven op deze gebieden.

slowfoodSlow Food Bijenbehoud en het Jaar van de Bij - 2012 !

Bij de Samenwerkende Instanties hoort de slowfoodstem namens de bijenwereld te klinken !

Slow Food Terra Madre Beekeepers Network staat voor het genereren van bewustwording

van " a World for Good Unpolluted and Fair Honeys " .

Als Slow Food Platform Bijenbehoud werkzaam in Nederland vervult zij een voorhoedefunctie.

thepollinators

Zonder bestuivers geen leven. Zo simpel is het. Wij zijn The Pollinators. Wij streven naar een gezonde leefomgeving voor bestuivende diersoorten. We bereiken dat door onze eigen activiteiten, maar vooral door het verbinden van lokale initiatieven op het gebied van biodiversiteit en bestuiving. Zo vormen we een betrokken en bevlogen community van ‘pollinators’. Doe je ook mee?

The Pollinators is een initiatief van The Tipping Point in samenwerking met Nudge. Eind 2016 gingen we van start, samen met hoofdsponsor de Bijenkorf. Inmiddels zijn meer dan twintig lokale initiatieven aangesloten, evenals een aantal mooie en bevlogen partner-organisaties.

kapitein rommel

 

 

In 1993 werd de Stichting "Tuin van Kapitein Rommel" opgericht met als doel om de oude cultuurhistorische tuin weer te herstellen. Daarbij is heeft de stichting als doel om mensen, al dan niet met een beperking, elkaar te laten ontmoeten en samen bezig te zijn in de natuur. De gemeente Castricum heeft de Tuin beschikbaar gesteld aan de stichting waar nu vele mensen volop actief zijn in de natuurtuin, ontmoetingsruimte en plantenkas.

zutphenDe campagne Zutphen Bijenstad is in april 2010 van start gegaan.

Het heeft als doel de bijensterfte onder de aandacht te brengen en lokaal oplossingen aan te dragen.

In maart 2011 is het Bijenlint officieel gestart: buurtbewoners adopteren een stuk groen van de gemeente en het hele jaar door is hier voldoende voedsel voor bijen te vinden. Het doel is door heel Zutphen een aaneengesloten 'lint' met voedzame planten te verwezenlijken.