Bijenhotels bouwen

Bouw of koop een bijenhotel of nestkastje ..lees verder...

Drachtplanten/tuintips

Bijen hebben stuifmeel en nectar nodig als ..lees verder...

Geen bestrijdingsmiddelen gebruiken

In dit artikelen vragen we nu eens om iets ..lees verder...

Overzicht/startpagina acties

Bijenlint beoogt een platform te zijn voor ..lees verder...

Urban beekeeping

Bezige bijtjes in de stad Een trend die a ..lees verder...

Duurzaam bijenhouden

Honingbijen worden verzorgd door imkers. N ..lees verder...

Hommeltelling 2013

Het gaat niet goed met de hommels. Er is s ..lees verder...

Hommel fotopagina

Op deze pagina een overzicht van hommel fo ..lees verder...

sneeuwklokjeDe sneeuwklokjes bloeien al vanaf half januari terwijl er in het begin van 2012 geen sneeuw te bekennen is.Sneeuwklokjes kunnen heel goed tegen sneeuw. Zij groeien door de sneeuw heen en hebben er geen last van als er sneeuw op hun "hoofd " krijgen.

Sneeuwklokjes worden wel gezien als de eerste lentebode. Met hun kleine witte klokjes luiden ze de winter uit en de lente in.

Er zijn wel 20 soorten sneeuwklokjes in de wereld met daarnaast nog een hele hoop variëteiten. Voor de bijen zijn de twee meest voorkomende soorten in Nederland van belang. Het gaat om de Galanthus nivalis, die inheems is in Nederland, en de G. elwesii.

galanthus nivalisSneeuwklokjes vermeerderen zich door de uitbreiding van hun bolletjes. Zo kunnen hele plakkaten ontstaan. Het is raadzaam deze plakkaten regelmatig uit elkaar te halen en opnieuw in te planten. Sneeuwklokjes poot men zo mogelijk in augustus of september. De bolletjes hoeven slechts enkele centimeters onder het oppervlak gepoot te worden. Plant men ze op een afstand van 10 cm dan zal binnen enige jaren de afstand tussen twee bolletjes zijn overbrugd. Jonge bolletjes zullen pas na enige jaren bloemen krijgen.

Sneeuwklokjes kunnen zich ook door zaad vermeerderen. Maar omdat ze zo vroeg bloeien kunnen ze niet door bijen bestoven worden en zullen ze dus geen zaad vormen. Als echter de winters in ons land zachter worden en de honingbijen ook al in de winter uitvliegen kunnen we verwachten dat de sneeuwklokjes zaad gaan vormen en zich ook door middel van zaad gaan vermenigvuldigen. Bij een temperatuur van ongeveer 10° zullen de bijen stuifmeel en nectar gaan halen op de sneeuwklokjes als deze dichtbij de bijenstal worden geplaatst.

Sneeuwklokjes doen het heel mooi tussen het gras en ook langs de randen van bosschages doen ze het erg goed. In uw tuin kunt u ze planten onder heggen en struiken. U hebt dan in de winter al bloemen in de tuin. Voor de prijs hoeft u het niet te doen omdat de twee genoemde soorten redelijk goedkoop in aanschaf zijn. De snelle vermeerdering zorgt ervoor dat u de rest van uw leven ging sneeuwklokjes meer hoeft te kopen. En nu maar hopen dat zo voor "sneeuwklokjes " geen andere naam hoeven te verzinnen omdat het verschijnsel "sneeuw "in Nederland niet meer voor zal komen.

Knip vaste planten niet te vroeg in de winter terug om te voorkomen dat hommels worden verstoord. Lees verder...
Bouw zelf of koop een bijenhotel als nestelgelegenheid voor wilde bijen Lees verder...
Tuintips: BLOEMEN EN BIJEN Bloemen en bijen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Lees verder...
drachtmengsel 90In deze rubriek gaan wel elke maand aandacht       Lees verder...
Mahonia-januariJanuari: Mahonia Lees verder...
sneeuwklokjeDe sneeuwklokjes bloeien Lees verder...
Cleanbits logoWat is Cleanbits duurzaam internet? Lees verder...
Welk bedrijf of organisatie is het meest bijvriendelijk? Elk kwartaal benoemen we een winnaar. Lees verder...

Bijenlint op Facebook