Januari: Mahonia
Stuifmeel leverancier in de winter. De mahoniastruik wordt over het algemeen een meter hoog. De winter bloeiende mahonia (Mahonia bealei) verrast ons in december en januari met zijn prachtige trossen gele bloemen. Vorst en een flinke sneeuwbui kunnen hem niet tegenhouden. Het is een goede stuifmeelleverancier. Maar helaas zijn de honingbijen in winterrust en overwinteren ook de solitaire bijen. Dit jaar echter is de maand januari zo warm dat je soms een bij ziet vliegen bij de mahonia. Van de in april en mei bloeiende soortgenoot, de Mahonia aquifolium, hebben de bijen meer profijt. Deze struik kan uitstekend in het openbaargroen worden gebruikt omdat ze bijna onverwoestbaar is en weinig eisen stelt. Dat is ook een reden om deze struiken een plekje in uw tuin te geven. U levert zo een belangrijke bijdrage aan de stuifmeelvoorziening van bijen in het voorjaar. Hoewel de in de winter bloeiende mahonia niet door bijen bestoven kan worden ontwikkeld hij toch besjes. Omdat er geen bijen profiteren van deze struik kunnen we ons afvragen of hij alleen maar bloeit om ons mensen een plezier te doen. Waarschijnlijk wel !! Er zijn meer winterbloeiers die onze tuinen en het openbaargroen kleur geven.
De kerstroos (Helleboris) staat in de winter ook in volle bloei. Aan de grote hoeveelheid meeldraden is te zien dat hij veel stuifmeel levert. Gelukkig bloeit hij ook later in het voorjaar als de bijen vliegen en veel behoefte aan stuifmeel
hebben. De toverhazelaar (Hamamelis) verrast ons met zijn vele felgekleurde bloemen op de kale takken. Ook de winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) geeft kleur in donkere tijden. Zij heeft echter steriele bloemen die geen stuifmeel en geen nectar leveren. Dus daar hoeven de bijen dus niet om te treuren.
Voor meer informatie over drachtplanten zie Dracht