Bijenhotels bouwen

Bouw of koop een bijenhotel of nestkastje ..lees verder...

Drachtplanten/tuintips

Bijen hebben stuifmeel en nectar nodig als ..lees verder...

Geen bestrijdingsmiddelen gebruiken

In dit artikelen vragen we nu eens om iets ..lees verder...

Overzicht/startpagina acties

Bijenlint beoogt een platform te zijn voor ..lees verder...

Urban beekeeping

Bezige bijtjes in de stad Een trend die a ..lees verder...

Duurzaam bijenhouden

Honingbijen worden verzorgd door imkers. N ..lees verder...

Hommeltelling 2013

Het gaat niet goed met de hommels. Er is s ..lees verder...

Hommel fotopagina

Op deze pagina een overzicht van hommel fo ..lees verder...

maandag, 01 oktober 2018 19:56

Toekomst zaaien 21 oktober Doornik

Toekomst Zaaien bij acht Demeter bedrijven

 Acht biodynamische boerderijen maken in de weekenden van oktober een akker zaaiklaar, waar iedereen, jong en oud, mag meedoen met zaaien. Van spelt van een ras uit de Romeinse tijd bij Doornik Natuurakkers tot wintererwten van een gloednieuw ras bij Boerderij Buitenbant.

 Op Doornik Natuurakkers, boven Nijmegen, gaan ze 21 oktober spelt van Hoosterhof zaaien, een zeldzaam landras dat al in de Romeinse tijd geteeld werd. De Bijenstichting is op deze dag aanwezig en doet mee.

toekomstzaaien Oude zaden zijn de bron voor nieuwe rassen

Het Toekomst Zaaien op De Stadshoeve in Amsterdam start 14 oktober met een kort verhaal door Edith Lammerts van Bueren, emeritus hoogleraar biologische plantenveredeling. : “Oude rassen vormen een ware genetische schatkist. Er zal altijd een behoefte blijven bestaan om nieuwe rassen te ontwikkelen”, vertelt ze. “Het klimaat verandert, dus heb je gewassen nodig die het in droge of juist natte omstandigheden goed doen. De ziektedruk verandert: de ziektes van voor de oorlog waren anders dan de ziektes van nu. Al die eigenschappen zitten besloten in de vele oude rassen. Maar die zaden liggen in de diepvries van de genenbanken. Genenbanken zouden die continu moeten blijven uitzaaien om weer vitale zaden te kunnen oogsten, als bron voor nieuwe rassen in de toekomst. Die diversiteit hoort thuis op de akkers.”

 De biodynamische landbouwbeweging heeft een geheel andere visie op plantenveredeling dan de grote zaadmultinationals die de wereldmarkt domineren. Hun gespecialiseerde technieken leiden tot rassen met een smalle genetische basis. De biodynamische landbouw streeft juist naar rassen met een brede genetische basis, die zich beter kunnen aanpassen aan lokale omstandigheden. Voor gezonde, veerkrachtige bedrijven is diversiteit op de akker van groot belang. Terwijl er steeds meer genen en raseigenschappen gepatenteerd worden door zaadfirma’s, roeit de biodynamische beweging tegen de stroom in door ‘open source’ zaden te ontwikkelen; vrij verkrijgbare zaadvaste rassen, waarvan een teler zelf zaad kan oogsten om opnieuw uit te zaaien.

Internationaal project

Toekomst Zaaien is een internationaal project dat in 2006 in Zwitserland is gestart. Het vraagt aandacht voor goed, divers en patentvrij zaadgoed. Het project wil boer en burger verbinden en de consument in verbinding brengen met de bron van zijn voedsel. In Nederland wordt het georganiseerd door Stichting Demeter, Stichting Zaadgoed en de BD-Vereniging. Coöperatie Odin, Ekoplaza en Natuurwinkel hebben zich achter de actie geschaard en verspreiden deze week flyers in de biologische speciaalzaken.

Bezoek website

Lees 321 keer Laatst aangepast op maandag, 01 oktober 2018 20:01

Mini Agenda