Bijenhotels bouwen

Bouw of koop een bijenhotel of nestkastje ..lees verder...

Drachtplanten/tuintips

Bijen hebben stuifmeel en nectar nodig als ..lees verder...

Geen bestrijdingsmiddelen gebruiken

In dit artikelen vragen we nu eens om iets ..lees verder...

Overzicht/startpagina acties

Bijenlint beoogt een platform te zijn voor ..lees verder...

Urban beekeeping

Bezige bijtjes in de stad Een trend die a ..lees verder...

Duurzaam bijenhouden

Honingbijen worden verzorgd door imkers. N ..lees verder...

Hommeltelling 2013

Het gaat niet goed met de hommels. Er is s ..lees verder...

Hommel fotopagina

Op deze pagina een overzicht van hommel fo ..lees verder...

zaterdag, 07 juli 2018 13:13

Imker worden ja of nee?

herder 1Nu de bijen in de belangstelling staan willen steeds meer mensen imker worden. Red je hiermee de bijen? Nee, maar het is wel een leuke hobby. Echter let op het is ook een hobby die tijd kost maar ook een hobby die je (in de periode voorjaar-najaar) niet even kunt stoppen. Je bijenvolk vergt immers continue aandacht in het bijen seizoen.
Als je imker wilt worden is het belangrijk om een basiscursus bij een imker vereniging te volgen. Reken op een jaar training (je moet alle maanden van het jaar hebben meegemaakt in het praktijkdeel) Daarna is het belangrijk om aansluiting te zoeken bij een lokale imkervereniging omdat je naar de basiscursus nog geen ervaring hebt en je ervaren imkers nodig hebt om je te adviseren.
Bijen blijven je n.l. altijd verassen met onverwacht gedrag.
Er zijn drie landelijke imker verenigingen. Hieronder staan ze in willekeurige volgorde:


Nederlandse Bijenhouders Vereniging
Imkers Nederland
Biologisch-Dynamische imkers.


Het is goed voordat je een besluit neemt om de basiscursus te volgen om je eerst in bijen te verdiepen. Het complete Bijenboek is een goed begin.

complete bijenboek inhoud
Het complete bijenboek is een aantrekkelijk vormgegeven handboek en geeft praktische informatie, van alle bijensoorten tot en met bijenproducten, voor iedereen die meer wil weten over bijen. Voor mensen die een bijdrage willen leveren aan een goede leefomgeving voor bijen tot en met imkers (in spé).
Ga met de plantenwijzer zelf aan de slag om de tuin aantrekkelijk te maken voor bijen of ontwerp je eigen bijenhotel. Of ga nog een stap verder en wordt bijenhouder: leer alles over het verzorgen van een bijenkolonie: van het ontwerp van goede korven, het gezond houden van de kolonie tot en met het verwerken van bijenwas en honing tot diverse producten.
Het boek is te koop in onze webshop.


Daarnaast zijn er regelmatig open dagen of imkerdagen waar je een lokale imker(vereniging) kunt bezoeken. Je ervaart dan de bijen in de praktijk en de imker vertelt over het wel en wee van honingbijen.

Tenslotte is het goed om te kijken of op de plek waar je bijen wilt gaan houden voldoende voedsel is (dracht) en of er niet teveel volken al in de buurt staan. Te veel honingbijen op een plek is niet goed omdat er dan ook weer voedseltekort ontstaat.

Lees 1286 keer Laatst aangepast op zaterdag, 07 juli 2018 13:27

Mini Agenda