Bijenhotels bouwen

Bouw of koop een bijenhotel of nestkastje ..lees verder...

Drachtplanten/tuintips

Bijen hebben stuifmeel en nectar nodig als ..lees verder...

Geen bestrijdingsmiddelen gebruiken

In dit artikelen vragen we nu eens om iets ..lees verder...

Overzicht/startpagina acties

Bijenlint beoogt een platform te zijn voor ..lees verder...

Urban beekeeping

Bezige bijtjes in de stad Een trend die a ..lees verder...

Duurzaam bijenhouden

Honingbijen worden verzorgd door imkers. N ..lees verder...

Hommeltelling 2013

Het gaat niet goed met de hommels. Er is s ..lees verder...

Hommel fotopagina

Op deze pagina een overzicht van hommel fo ..lees verder...

woensdag, 17 oktober 2012 17:15

Studiedagen voor imkers en niet imkers

bij kleinOp 10 november in Beilen (Drenthe), op 17 november in Breda en op 24 november in Merkelbeek (Limburg) organiseert de Nederlandse Bijenhoudersvereniging een studiedag.

"Hoe houd je vitale bijen" zal als een rode draad door de dagen heen lopen. Vitale bijen vragen een goede verzorging van de imker maar ook een omgeving waar ze optimaal kunnen foerageren. Ook de kwaliteit van het meest herkenbare product van de bijen, honing, komt aan de orde. Verder zal met name in Breda ingegaan worden op imkeren in de bebouwde kom in relatie tot tuinieren in de stad.

Naast het aanhoren van de lezingen is er alle gelegenheid om Uw collega imker te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Gezelligheid is een belangrijk kenmerk van deze studiedagen. De start van de studiedagen is 10.00 uur, de zalen zijn open om 9.00 uur.

Aan het begin van de dag zullen mededelingen worden gedaan over activiteiten van de NBV en over het verloop en de bedoeling van de dag.

Het programma voor 10 november in Beilen.

Marco Hoffman is de samensteller van het boekje "Biodiversiteit in tuin en plantsoen" en andere publicaties. Hij zal het belang van het openbaar groen voor bijen en andere organisme belichten.

Guido Sterk is zeer deskundig als het gaat om biologische bestrijdingsmiddelen in land en tuinbouw en de effecten op hommels en bijen.

In Breda is het programma op 17 november:

Marleen Boerjan is voorzitter van de Stichting "Duurzame bij" die in zoektocht houdt naar de varroaresistente bij. Zij licht ons in over de werkzaamheden en de resultaten van deze stichting.

Klaas Sluiman heeft het over Vloeibaar goud...? ...laat het niet verdampen!

Presentatie over productontwikkeling en marktbenadering. Een onderontwikkeld gebied in een wereld van smaakvolle kansen.

Imkeren in relatie tot tuinieren in de bebouwde kom. Dit is het thema van het middagprogramma waarin de sprekers zijn Abderrahim Bouna, stads imkeren in Rotterdam. Arjan van Veen beleidsmedewerker openbaar groen in Lelystad en imker en Ingrid Ackermans bestuurslid van de Stichting "Eetbaar Rotterdam". Jos Gubbels is enthousiast (volks)tuinder en imker in Breda die zich inzet voor het plaatsen van bijenvolken op volkstuin complexen.

Dit middagprogramma zal ook toegankelijk zijn voor niet-imkers !!!!

Programma Merkelbeek Limburg op 24 november.

Prof. Dr. Dirk de Graaf, Universiteit Gent. Spreekt over nieuwe mogelijkheden op het vlak van de diagnose van bijenziekten.

Dr. Gerhard Liebig. Behandeld het thema: Die drei großen Probleme der Völkerführung und ihre Lösung

en in een tweede lezing het thema Bio, Öko, Ego? - Die Richtlinien der wesensgemäßen Bienenhaltung aus der Sicht des Bienenvolkes. De lezingen zijn in goed verstaanbaar Duits en zonodig zal er vertaald worden.

Parallel programma

Naast het aanhoren van de lezingen zal er voldoende gelegenheid zijn om noviteiten die door imkers zijn meegebracht te bezichtigen en met elkaar in gesprek te gaan.

Ook de redactie van "BIJENhouden" zal weer aanwezig zijn om vragen te beantwoorden en suggesties in ontvangst te nemen.

Honingkeuringen.

Er zal er een keuring van honing en andere bijenproducten zijn. Er zal door deskundige keurmeesters worden gekeurd. Het Algemene Keuringsreglement van de Nederlandse Commissie Bijenproducten zal als leidraad dienen. Te downloaden via www.bijenhouders.nl. Inleveren van honing en andere bijenproducten vanaf 9.00 uur.

De kosten voor inschrijving van Uw producten € 2,50 per ingezonden item bedraagt. U krijgt daarvoor een keuringsrapport en bij voldoende punten een certificaat.

Let Op !!!! In Breda zal dit jaar geen honingkeuring zijn.

Uitvindingen en markt.

Imkers die van plan zijn de studiedag te bezoeken en die een leuke, mooie, functionele uitvinding hebben gedaan worden verzocht deze mee te nemen. U kunt Uw vindingen tonen en daarover uitleg geven. Tevens kunt U dubbele of overbodige artikelen te koop aanbieden of ruilen met een collega imker.

Locaties.

Beilen. Wilhelmina Zalencentrum, Wilhelminaplein 2, Beilen (Drenthe)

Breda. ROC Prinsentuincollege (agrarisch onderwijs), Frankenthalerstraat 15, 4816 KA Breda

Merkelbeek. Eetcafé Smeets,Steenweg 6 ,6447 BP Merkelbeek

Deelname.

In verband met de catering van de studiedagen is het van belang dat u zich vooraf opgeeft.

U kunt mailen of bellen naar het secretariaat van de NBV(0317 422422).

E-mailadres (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Geef naast uw naam ook uw adres en postcode op EN of U mee doet aan de keuring van bijenproducten.

De deelname aan de studiedagen kost € 17,50 inclusief een eenvoudige maar heerlijke lunch. De entree wordt aan de zaal betaald. U krijgt daar het volledige programma uitgereikt.

NBV, Grintweg 273, 6704 AP Wageningen.

0317 422422. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees 1155 keer

Mini Agenda

loader