Bijenhotels bouwen

Bouw of koop een bijenhotel of nestkastje ..lees verder...

Drachtplanten/tuintips

Bijen hebben stuifmeel en nectar nodig als ..lees verder...

Geen bestrijdingsmiddelen gebruiken

In dit artikelen vragen we nu eens om iets ..lees verder...

Overzicht/startpagina acties

Bijenlint beoogt een platform te zijn voor ..lees verder...

Urban beekeeping

Bezige bijtjes in de stad Een trend die a ..lees verder...

Duurzaam bijenhouden

Honingbijen worden verzorgd door imkers. N ..lees verder...

Hommeltelling 2013

Het gaat niet goed met de hommels. Er is s ..lees verder...

Hommel fotopagina

Op deze pagina een overzicht van hommel fo ..lees verder...

vrijdag, 28 december 2012 13:54

Bijenjaar voorbij

logo-jaarVroege Vogels sloot zondag 30 december het Jaar van de BIJ af. Een speciale uitzending over maskerbijen, slobkousbijen, onze honingbijen, honinghapjes en over de wereldwijde achteruitgang.
Te gast zijn onze huisimker Pim Lemmers, Hans Nieuwenhuizen, schrijver van het onlangs uitgebrachte standaardwerk over de Nederlandse bijen en Jaap Molenaar, van de Bijenstichting. Topkok Jeroen de Zeeuw verzorgt een honingontbijt.
Bijensterfte
Het gaat al jaren slecht met de bijenstand. Daarom riepen verschillende organisaties, onder wie de Bijenstichting en de KNNV, 2012 uit tot het Jaar van de Bij. Met name het aantal honingbijen gaat ernstig achteruit. Maar ook de wilde en solitaire bijen nemen af. De mogelijke oorzaken zijn divers. Zo verschraalt het landschap, daalt het aantal imkers en wordt al jaren gesproken van de zogenaamde bijenverdwijnziekte (Colony Collapse Disorder). De naam van deze ziekte is afgeleid van het verschijnsel dat hele volken na de winter uit de kasten zijn verdwenen. Vermoedelijke boosdoener is de varroamijt, een parasiet in opkomst. Ook de toename van insecticiden in de landbouw, vooral neonicotinen en fipronil, wordt genoemd als oorzaak.


Soorten
In Nederland leven 358 bijensoorten. Naast de honingbij, zijn dat bijvoorbeeld maskerbijen, zijdebijen, slobkousbijen en hommels. Voor het eerst is alle kennis gebundeld in één boek: De Nederlandse Bijen. Met beschrijvingen van alle soorten, verspreidingskaartjes en zelfs vliegtijddiagrammen.
Bijenlint
Tegelijk met het einde van het Jaar van de Bij start een nieuw initiatief: het bijenlint. Dat is een platform en een bijbehorende website met informatie over allerlei bij-vriendelijke projecten, zoals urban beekeeping, het bouwen van bijenhotels en drachtplanten.

 

Beluister HIER de uitzending terug.

Overgenomen van Vara Vroege Vogels

Lees 1184 keer Laatst aangepast op vrijdag, 28 december 2012 14:11

Mini Agenda

loader