Bijenhotels bouwen

Bouw of koop een bijenhotel of nestkastje ..lees verder...

Drachtplanten/tuintips

Bijen hebben stuifmeel en nectar nodig als ..lees verder...

Geen bestrijdingsmiddelen gebruiken

In dit artikelen vragen we nu eens om iets ..lees verder...

Overzicht/startpagina acties

Bijenlint beoogt een platform te zijn voor ..lees verder...

Urban beekeeping

Bezige bijtjes in de stad Een trend die a ..lees verder...

Duurzaam bijenhouden

Honingbijen worden verzorgd door imkers. N ..lees verder...

Hommeltelling 2013

Het gaat niet goed met de hommels. Er is s ..lees verder...

Hommel fotopagina

Op deze pagina een overzicht van hommel fo ..lees verder...

asterHerfstbloeiers

Herfstaster en hemelsleutel geven kleur aan de herfst.

Ook asters mogen in geen enkele tuin ontbreken. Ze zijn er in soorten en maten. Keuze in overvloed. De herfstbloeiers onder hen komen nu goed van pas. Er zijn in oktober nog maar weinig bloeiende planten die voor de broodnodige stuifmeel voor onze bijen zorgen. Wel vinden we in de berm van de weg nog de teunisbloem, de koningskaars en zijn verbasterde ondersoorten en de wat later bloeiende echter guldenroede. Maar in de tuin is het nu wel een beetje gedaan met de kleuren.

Natuurlijk bloeit nu ook de klimop. Maar de bloemen van deze plant zijn niet spectaculair ookal vormen ze een voedselbron voor talloze insecten waaronder zeer veel zweefvliegen. U kunt op de klimop de blinde bij tegenkomen. Dit is geen bij maar een vlieg die net doet of hij een bij is. Daar heeft hij voordeel van omdat vogels hem niet zullen eten. Ze denken dat hij gif bij zich heeft zoal (honing)bijen. Mimicry heet dat. Een andere soort nadoen om er voordeel van te hebben.

asterMaar terug naar de aster. Alle herfstasters zijn goed en variëren in kleur van wit (A.ericides) via lila tot donker paars/rood (A.novae-angliae). Het weer kan nu elk moment omslaan naar voor de bijen te lage temperaturen. Ieder beetje stuifmeel is nu dus meegenomen. En asters leveren veel geel stuifmeel. Enkele planten poten en je hebt binnen een jaar een flinke pol omdat de plant zich uitbreidt via worteluitlopers.

 

 

Een andere plant waar de bijen ons dankbaar voor zijn is de nog in oktober bloeiende hemelsleutel. Een plant die vooral de poorten van de bijenhemel opent. Het is een sedum soort, de Sedum telephium of de S.spectabile zijn enorme stuifmeel en nectarleveranciers waar ook vlinders graag op foerageren. Dit levert dus nog meer dankbare gasten in uw tuin op en het geeft tevens kleur aan de herfst.hemelsleutel

 

In de winkel liggende bollen alweer op ons te wachten. Het wordt tijd om ze te gaan poten zodat onze bijen er in het vroege voorjaar van kunnen profiteren. Met grote hoeveelheden krokussen levert u een belangrijke bijdrage aan de voedselvoorziening in het voorjaar. U kunt ze ook gewoon in uw grasveld poten. Ze zijn vaak al uitgebloeid als u voor het eerst het gras moet maaien. Enkele belangrijke soorten zijn de Crocus vernus en de C.vernus " albiflorus". Maar eigenlijk zijn de meeste soorten goed. Denk ook aan sneeuwklokjes, blauwe druifjes, wilde boshyacint (Scilla) en de eerder in deze rubriek genoemde winterakoniet.

Er is dus werk aan de winkel voor de bijen maar ook voor ons. Regeren is vooruitzien!

Knip vaste planten niet te vroeg in de winter terug om te voorkomen dat hommels worden verstoord. Lees verder...
Bouw zelf of koop een bijenhotel als nestelgelegenheid voor wilde bijen Lees verder...
Tuintips: BLOEMEN EN BIJEN Bloemen en bijen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Lees verder...
drachtmengsel 90In deze rubriek gaan wel elke maand aandacht       Lees verder...
Mahonia-januariJanuari: Mahonia Lees verder...
sneeuwklokjeDe sneeuwklokjes bloeien Lees verder...
Cleanbits logoWat is Cleanbits duurzaam internet? Lees verder...
Welk bedrijf of organisatie is het meest bijvriendelijk? Elk kwartaal benoemen we een winnaar. Lees verder...