Bijenhotels bouwen

Bouw of koop een bijenhotel of nestkastje ..lees verder...

Drachtplanten/tuintips

Bijen hebben stuifmeel en nectar nodig als ..lees verder...

Geen bestrijdingsmiddelen gebruiken

In dit artikelen vragen we nu eens om iets ..lees verder...

Overzicht/startpagina acties

Bijenlint beoogt een platform te zijn voor ..lees verder...

Urban beekeeping

Bezige bijtjes in de stad Een trend die a ..lees verder...

Duurzaam bijenhouden

Honingbijen worden verzorgd door imkers. N ..lees verder...

Hommeltelling 2013

Het gaat niet goed met de hommels. Er is s ..lees verder...

Hommel fotopagina

Op deze pagina een overzicht van hommel fo ..lees verder...


solidago klein Solidago

In de tijd dat in een bijenvolk de winterbijen geboren worden is er grote behoefte aan stuifmeel. Guldenroede (Solidago) is een van de planten die hier een belangrijke bijdrage aan levert. Ze bloeit van augustus tot september met talloze kleine gele bloemen. De soort die in tuinen het meest voorkoment heeft bloemen die in lange pluimen of trossen bij elkaar staan.

solidago groot

Tuin soorten zijn bed name de Canadese guldenroede (- canadensis) die  in vele variëteiten voorkomt evenals de late guldenroede (- gigantea). Beide soorten kunt u ook “ in het wild” tegenkomen. Het zijn meestal uit tuinen ontsnapte verwilderde exemplaren de zogenaamde tuinvlieders. De echte guldenroede (- virgaurea) is de meest inheemse soort. Vroeger werd deze plant gebruikt als een soort thee en werk van de bloemen en de bladeren en gele kleurstof gewonnen. De naam “Solidago” stamt af van de Latijnse term “solidum agare” dat gezond maken of heel een betekent. De guldenroede status bekend als een wond helende plant. Als je niet oppast kan de guldenroede een lastige tuinplant zijn omdat zij zich uitzaait maar zich ook via worteluitlopers kan verspreiden. Als u de plant in bedwang wil houden moet u dus de uitlopers in zijn geheel verwijderen. Maar een compacte hoeveelheid van een of twee  vierkante meter is een sieraad in de tuin en een bron van stuifmeel en nectar.

Het is goed om in augustus ook na te denken over welke planten er volgend jaar in de tuin moeten staan. Na “het Jaar van de Bij” zullen dat veel planten zijn die door bijen worden bezocht. Op deze website vindt u tal van tips. Het is nu ook de tijd om zaad te winnen van de diverse planten die nu bijna uitgebloeid zijn. Meestal wint u zoveel zaad dat u er ook uw buren, familie en kennissen mee kan voorzien. Zo zal de oppervlakte aan insecten vriendelijke planten aanzienlijk vermeerderd worden. In de maand augustus is zaad te winnen van vingerhoedskruid, de diverse papaversoorten, stokrozen, zonnebloem enzovoort. Om ons heen kijkend zien we nog een flink aantal bloemen bloeien.

verbascumWe zien het koninginnenkruid, de zonnebloem, duizendblad, wilde bertram, de toortsen (Verbascum) in zijn diverse variëteiten en de witte en gele honing klaver (Melilotus). Voor bijen is het een goede zaak om het maaien van uw gazon enige tijd uit te stellen totdat de witte klaver is uitgebloeid. De witte klaver wordt namelijk door veel bijen bezocht. Niet alle genoemde planten hoeven in uw tuin voor te komen maar u kunt wel eigenaren van flinke percelen grond ertoe over halen met maaien te wachten tot de bloemen zijn uitgebloeid. Zoals gezegd hebben bijen grote behoefte aan gevarieerd stuifmeel. Het zaad dat u nu verzameld kan daar volgend jaar een belangrijke bijdrage aan leveren.

Knip vaste planten niet te vroeg in de winter terug om te voorkomen dat hommels worden verstoord. Lees verder...
Bouw zelf of koop een bijenhotel als nestelgelegenheid voor wilde bijen Lees verder...
Tuintips: BLOEMEN EN BIJEN Bloemen en bijen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Lees verder...
drachtmengsel 90In deze rubriek gaan wel elke maand aandacht       Lees verder...
Mahonia-januariJanuari: Mahonia Lees verder...
sneeuwklokjeDe sneeuwklokjes bloeien Lees verder...
Cleanbits logoWat is Cleanbits duurzaam internet? Lees verder...
Welk bedrijf of organisatie is het meest bijvriendelijk? Elk kwartaal benoemen we een winnaar. Lees verder...