Bijenhotels bouwen

Bouw of koop een bijenhotel of nestkastje ..lees verder...

Drachtplanten/tuintips

Bijen hebben stuifmeel en nectar nodig als ..lees verder...

Geen bestrijdingsmiddelen gebruiken

In dit artikelen vragen we nu eens om iets ..lees verder...

Overzicht/startpagina acties

Bijenlint beoogt een platform te zijn voor ..lees verder...

Urban beekeeping

Bezige bijtjes in de stad Een trend die a ..lees verder...

Duurzaam bijenhouden

Honingbijen worden verzorgd door imkers. N ..lees verder...

Hommeltelling 2013

Het gaat niet goed met de hommels. Er is s ..lees verder...

Hommel fotopagina

Op deze pagina een overzicht van hommel fo ..lees verder...

sleedoorn kleinTuin winterklaar!

De tuin is winterklaar gemaakt. Voorheen betekende dit dat alle verdorde plantenafval werd verwijderd. Inmiddels hebben we geleerd dat een " schone" tuin geen nestgelegenheid en overwinteringsmogelijkheid voor allerlei kleine diertjes biedt. We hebben nu dus holle stengels laten liggen omdat er larven van bijtjes in kunnen overwinteren. Op diverse plekken in de tuin is ook afval blijven liggen zodat kleine zoogdieren ook een verblijfplaats hebben in de winter. De bollen die in het voorjaar voor de eerste kleuren in de tuin moeten zorgen zijn gepoot. Daardoor zal er in het voorjaar ook de eerste stuifmeel voor onze bijen beschikbaar zijn.
Nu is het tijd om na te denken of over hoe de tuin er 2013 uit gaat zien. In ieder geval erg bijenvriendelijk. In het afgelopen jaar hebben we u op deze site veel tips gegeven. Hier volgen er nog een paar. Vaste planten en houtige gewassen kunnen in het voorjaar worden gepland. We kunnen ze kopen in het tuincentrum maar we kunnen ze ook door stekken vermeerderen. Praat daarover met familie en vrienden en kijk hoe er onderling van alles kan worden uitgewisseld. Zo hoeft een tuin niet veel geld te kosten.
We zullen een aantal gemakkelijk te krijgen insectenplanten behandelen die niet al te kostbaar zijn. De ouderwetse liguster, de Ligustrum vulgare, staat gelukkig weer in de belangstelling. Het is waarschijnlijk de makkelijkste plant om te stekken, bijna 100% succes. De diverse soorten van de zuurbes, de Berberis, zijn uitstekende planten voor bijen, vlinders en hommels. En wat te denken van de mahonia-soorten die met hun felgele bloemtrossen al vroeg in het jaar voor een overdaad aan stuifmeel zorgen. De dwergmispel, Coteneaster, kent vele variëteiten waaronder de laag blijvende Coteneaster horizontalis die met haar kleine bloemen zoveel bijen en hommels trekt dat het gezoem al op afstand is te horen.

wilg bij stuifmeelWist u dat er ook kleine wilgen zijn? De Salix repens is er zo één. Ook wilgensoorten zijn heel makkelijk te stekken. We mogen natuurlijk de diverse klimplanten niet vergeten. De bosrank, Clematis vitalba, heeft wat andere bloemen dan we van clematis gewend zijn. Er zijn echter veel soorten met allerlei kleuren bloemen. Overbekend zijn natuurlijk de klimop, Hedera, en de bruidssluier, Fallopia baldschuanica. Dit zijn beide planten die goed in toom moeten worden gehouden omdat ze snel groeien en andere planten kunnen overwoekeren. Maar met dat snelle groeien kunt u dus ook uw voordeel doen. Prachtige planten zijn natuurlijk ook de klimhortensia en de wingerd. En wat te denken van de kamperfoelie die druk door vlinders kan worden bezocht. Maar u kunt ook kiezen aanplanten van kleine bomen en struiken die een sieraad in de tuin zijn maar ook eetbare vruchten opleveren.

 

sleedoornDe pluimpjes van de sleedoorn, Prunus spinosa, zijn geschikt om in gerechten te verwerken terwijl van de bottels van de roos, Rosa rugosa, heerlijke jam te maken is. Zelfs in een kleine tuin kan een appel en perenboom staan omdat er talloze kleine formaten te verkrijgen zijn. Hebt u een grote tuin dan zijn er een groot aantal zeer nuttige bomen. Te denken valt aan de diverse sierappelsoorten, de prunussen en de wat grotere wilgen soorten. Wilt u echt dankbare bijen dan is er een rijk sortiment linden. De overtreffende trap is natuurlijk de bijenboom, Tetradium daniellii, en de honingboom, Sophora japonica. Maar die hadden zichzelf door hun naam al verraden. Van de linde zijn er voldoende soorten die ook gewoon in de openbare ruimte geplaatst kunnen worden. Ook zijn er gemeenten die de honingboom aanplanten.

Misschien goed om met de ambtenaren te overleggen. Maak ze dan ook opmerkzaam op de handzame brochure "Biodiversiteit in tuin en plantsoen" van Plant Publicity Holland, ook te downloaden op deze site. Deze brochure, samen met andere literatuur, biedt ook voor mensen met een gewone tuin veel informatie. Wij wensen u ook na het Jaar van de Bij veel tuin plezier.

brochure biodiversiteit

Knip vaste planten niet te vroeg in de winter terug om te voorkomen dat hommels worden verstoord. Lees verder...
Bouw zelf of koop een bijenhotel als nestelgelegenheid voor wilde bijen Lees verder...
Tuintips: BLOEMEN EN BIJEN Bloemen en bijen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Lees verder...
drachtmengsel 90In deze rubriek gaan wel elke maand aandacht       Lees verder...
Mahonia-januariJanuari: Mahonia Lees verder...
sneeuwklokjeDe sneeuwklokjes bloeien Lees verder...
Cleanbits logoWat is Cleanbits duurzaam internet? Lees verder...
Welk bedrijf of organisatie is het meest bijvriendelijk? Elk kwartaal benoemen we een winnaar. Lees verder...